VERIFICAREA STĂRII TEHNICE

Starea tehnică şi condiţiile de rulare a anvelopelor, trebuie verificate în permanenţă şi cu deosebită atenţie pentru a evita degradarea sau uzura lor anormală. 

Se verifică gradul de uzură a anvelopei, starea tehnică a carcasei, talonului şi benzii de rulare, starea tehnică a jantei şi starea tehnică a valvei.

GRADUL DE UZURĂ A ANVELOPELOR

Uzura anvelopei se determină prin măsurarea înălţimii profilului benzii sale de rulare, cu ajutorul unui şubler cu talpă sau cu un dispozitiv de măsurare pentru anvelope.

Diferenţa dintre înălţimea iniţială a profilului la anvelopa nouă şi înălţimea măsurată reprezintă uzura efectivă. Gradul de uzură se stabileşte raportând această uzură, în procente, faţă de rezerva efectivă de uzură a anvelopei.

În exploatare, pentru economia de combustibil, anvelopele cu un grad avansat de uzură, respectiv tractoarele cu anvelope de tracţiune având un grad avansat de uzură de peste 60—70% se vor utiliza, de preferinţă la lucrări uşoare, evitând folosirea lor la lucrările de tracţiune grele (exemplu: arat) la care, din cauza patinării mari, măresc consumul de combustibil.

STAREA TEHNICĂ A ANVELOPELOR

O atenţie deosebită trebuie acordată stării tehnice a carcasei anvelopei ale cărei defecţiuni duc, cel mai frecvent, la scoaterea ei din uz. 

Se verifică apariţia eventualelor fisuri radiale sau la baza bamelor (la anvelopele de tracţiune), a deformaţiilor exagerate pe flanc, a tăieturilor accidentale. 

La talon se observă aşezarea corectă a acestuia pe umerii jantei şi lipsa eroziunilor provocate de deformaţiile jantei. 

Pe banda de rulare se verifică tăieturile accidentale, care pot duce la deteriorări ale carcasei, cât şi apariţia exfolierilor la vârful bamelor (la anvelopele radiale).

Anvelopele cu astfel de defecţiuni, în general, nereparabile, trebuie protejate încercând să li se prelungească durata de utilizare prin folosirea lor la lucrări uşoare.

Anvelopele cu starea tehnică bună, fără asemenea defecţiuni, prezintă garanţia realizării integrale a duratei de utilizare normată.

STAREA TEHNICĂ A JANTELOR

Pentru a asigura condiţii normale de exploatare a anvelopelor, la jante trebuie verificată şi întreţinută în stare tehnică bună zona umerilor talonului. 

Aceasta nu trebuie să albe deformaţii sau fisuri cate sa erodeze talonul anvelopei. Cel mai frecvent, umerii talonului jantei se deformează atunci când, la demontare se încearcă desprinderea talonului anvelopei, în mod anormal, prin lovituri puternice cu ciocanul, în loc să se folosească un dispozitiv adecvat. 

De asemenea, umerii talonului jantei se deformează prin manevrarea greşită şi forţată a levierelor la montarea anvelopei pe jantă.

În toate cazurile, deformaţiile umerilor jantelor, trebuie eliminate prin rularea jantei pe dispozitiv sau simpla îndreptare prin lovituri cu ciocanul. În cazurile când se fac suduri în zona umerilor, acestea, trebuie uşor polizate şi netezite. Totodată zona umerilor, trebuie curăţată de orice urmă de oxidare (ruginire) şi protejată prin vopsire.

STAREA TEHNICĂ A VALVELOR

La valve se verifică starea corpului metalic, starea tălpii gumate care nu trebuie să prezinte fisuri sau tăieturi de la jantă şi etanşeitatea. 

O valvă în bună stare tehnică trebuie să fie corect montată, cu ventil şi căpăcel, şi să asigure o etanşeitate perfectă. 

Tendinţa de a nu folosi ventil şi căpăcel, nu este de recomandat, întrucât provoacă greutăţi mari în exploatare (neetanşeitatea valvei şi umflarea mai frecventă a anvelopei). 

VERIFICAREA STĂRII TEHNICE 

A ANVELOPELOR AGRICOLE

0731 111 647

0760 780 538

0800 863 966

Suport vânzări online:

Luni - Vineri: 8:30 - 17:00

Sigla, logotipul, numele “NEXXON” si sloganul “Specialistul nr. 1 in anvelope” sunt marci inregistrate a NEXXON.

Continutul acestui site este proprietatea NEXXON, reproducerea sau modifcarea acestuia este permisa cu acordul scris din partea NEXXON.

Toate drepturile rezervate.

VEZI OFERTA DE ANVELOPE PENTRU UTILAJUL TĂU

Ai nevoie de anvelope noi?